Šta da radim ako me ujede magare?

Svi mi imamo ponekog rođaka na selu. Isto tako, svi mi često kod njih idemo u goste, tamo provodimo godišnje odmore, letnje raspuste, bolovanja i ostalo slobodno vreme. To su trenuci opuštanja, domaće hrane i dobrog sna. Međutim, idiličan boravak na selu zna da poremeti nesputana priroda na koju nismo navikli. Svi znamo šta nam je činiti ako nas ujede pčela, stršljen, pas, komarac ili zmija. Ali šta činiti ako se desi nešto zaiste nepredviđeno, recimo da vas iz čista mira ujede magare? Budite spremni da pomognete sebi i bližnjima….

1. Savet okoline
Iako se vi prvi put susrećete sa agresijom magarca, to sigurno nije prvi put da se lokalci susretnu sa takvim incidentom. Ostanite pribrani, i ako vaš domaćin nije kući, izađite na džadu i sačekajte da naiđe prvi seljanin. Priđite mu i smirenim glasom saopštite: “Ujede me magare!”. Pratite njegovu reakciju i izraz lica, ako ne deluje zabrinuto, najverovatnije će sve biti u redu. Pokažite mu deo tela gde vas je magare ujelo i pitajte za savet, seljaci su pametni ljudi i uglavnom daju dobre savete. Ako vam predloži da mesto ujeda dezinfikujete rakijom i svratite kod njega na po još koju, prihvatite. Ako se dalja terapija svede na iznovno ispijanje rakije, nemojte se čuditi, domoroci svakako imaju drevna iskustva sa magarcima.

2. Doktor?
Većina sela ima i seosku ambulantu. Ako imate sreće, tamo ćete zateći dežurnog lekara. Iako nije raspostranjena, praksa da se ide lekaru prilikom povreda može doneti rešenje problema. Uđite u ambulantu sigurnim korakom i saopštite svoje nedaće, kada vas doktor pita šta nije u redu, recite mu: “Vidi, doktore, ujede me magare!”. Ako mu je medicina zaista struka, i ne radi se o domaru koji se tu slučajno zatekao, biće u prilici da vam pruži dobar savet kao na primer “Što si diro magare” ili “Daj da vidim, nije to ništa”. Postoji mogućnost i da vam previje ranu. Inače zgodan način za razlikovanje doktora od domara je prema boji mantila. Domari će radije nositi teget mantil ili tregerke, dok lekari imaju više stila pa nose uglavnom bele kecelje i mantile. Mesari takođe nose bele kecelje, pa obratite pažnju da li ulazite u seosku ambulantu ili mesnicu.

3. Praseće pečenje
Prasad su česta i omiljena domaća životinja. Čim ste na selu, znači da se rodbina potrudila da neko prase i uredi, i napravi praseće pečenje. Pečenja obično ima dovoljno da se jede barem dve nedelje. Čim vas ujede magare, najedite se pečenja, i gledajte da birate što masnije delove. Nakon pola sata pripašće vam muka, i odmah ćete manje pažnje pridavati tome da vas je magare ujelo. Nakon što povratite i nakon što vas probije hladan znoj, odremajte. Osetićete se prijatno i doći će do olakšanja, a samim tim i potencijalan stres i bol vezan za magare biće u padu. Sedite za sto i ponovo se najedite prasetine. Ovaj ciklus ponavljajte sve dok potpuno ne zaboravite na ujed magarca, pa imate valjda i krupnije probleme sa zdravljem od te trivijalnosti!

Spreman da povredi

Facebook Comments
This entry was posted in Lifestyle, Saveti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.