Šta da kupim? Nikon S2700 ili vučjaka?

Psi su sve poželjniji kućni ljubimci, a ne može se baš reći ni da kompaktni foto-aparati gube na popularnosti. Svako ko je uspeo da uštedi sto evra, verovatno se našao pred ovom identičnom dilemom, da li je bolje kupiti štene nemačkog ovčara ili entry-level aparat koji staje u džep. Kao i mnogo puta do sada, pročitajte besplatne savete i odlučite se na koju stranu će vaš novac otići.

1. Izbor boja
Kada su boje u pitanju, reklo bi se da Nikon tuče kera na prvu loptu. Model S2700 se može kupiti u sedam različitih boja, od kojih su dve posebno kreirane za nežniji pol. Nemački ovčar obično dolazi u svojoj standardnoj mešanoj crno-braon boji, a dalji izbor se svodi na crnog ili ekstremno redak sivi model. Dakle, ako vam je stalo da imate dobru mogućnost izbora, ako preferirate jarke i vesele boje, fotoaparat u ovoj kategoriji odnosi nedvosmislenu pobedu.

2. Životni vek
O trajnosti kupljenog teško je doneti krajnji sud. Uvek se može desiti maler da vam fotoaparat padne sa terase, ili da vam pas padne sa terase. Ali ako ne uzmemo lošu sreću kao odrednicu, nemački ovčar bi trebalo da vam traje bar 9-13 godina, dok što se aparata tiče već posle dve ćete poželeti novi i moćniji. S druge strane, fotoaparat ima garanciju uvoznika od 2 godine, što za pse nikada nije bio slučaj. Rekli bismo da u ovoj kategoriji pas ipak odnosi pobedu, jer očekivani vek trajanja višestruko nadmašuje garanciju kamere.

3. Održavanje
Za vučjaka dosta nezahvalna tema kada nasuprot sebe ima Nikon S2700. Računajte obilan obrok dnevno, dva izvođenja u šetnju sa istrčavanjem i temeljno četkanje jednom nedeljno i to van sezone linjanja. Budite spremni da za njim povremeno počistite veliku nuždu, a tokom leta ako je u dvorištu, bilo bi poželjno da ima deo sa hladovinom samo za sebe. Nikonu je dovoljno povremeno dopuniti baterije i obrisati prašinu sa objektiva. Jasno je da ako imate manjak vremena i niste posebno odgovorna osoba, vaš prvi izbor treba da bude Nikon.

4. Otpornost na vodu, prašinu…
Već neko vreme postoji trend da se moderni uređaji prave tako da izdrže i najekstremnije uslove. Međutim, Nikon S2700 nije jedan od njih. On nije vodootporan, smetaće mu ako duže stoji na suncu, a objektiv i dugmići moraju redovno da se čiste od prašine. U tom smislu, vučjak je prava zver. Nemački ovčar je dobar plivač, a uz vas će biti i po suncu i po kiši. Samim tim, dobro podnosi prašinu, jer ga možete komotno baciti u vodu da se spere, bez bojazni da će mu se nešto desiti. Vučjak ovde odnosi maksimalan broj poena.

5. Mogućnost povezivanja
U svetu modernih komunikacija, bitno je da vaša investicija ima mogućnost dalje integracije sa drugim medijima. Fotoaparat možete povezati USB kablom na kompjuter, i tako prebaciti fotografije i video klipove. Zahvaljujući A/V izlazu, moguć je i direktan pregled snimljenog materijala na televizoru ili projektoru. Integracija vučjaka je dosta kompleksnija. Iako će odabrati jednog člana porodice koga će smatrati gazdom, nemački ovčar biće privržen svim članovima porodice, naročito deci. Vezivaće se takođe i za goste, najčešće s dve prednje šape u visini kuka ili ramena. Vučjak se može vezati i vilicom za one koji mu se manje svide, takva veza biće čvrsta i konzistentna.

Umesto zaključka, ostaje dilema. Sve ima svoje za i protiv, a sto evra su samo jedni i samo vaši. Mudro razmislite o svim prednostima i manama koje smo izneli, i ne sumnjamo da ćete doneti pravu odluku!

gsh

Facebook Comments
This entry was posted in Hi-Tech, Saveti. Bookmark the permalink.

16 Responses to Šta da kupim? Nikon S2700 ili vučjaka?

 1. Sarkazam says:

  IDzUO! Vidise dati je Pujoшотка добар другако металика!

 2. kombi011 says:

  odlicno! odlucujem se za rotvajlera :)

 3. Milan says:

  Joj, ne mogu da verujem da neko ovo poredi! Tj. ovo moze da poredi samo neko ko NIKADA ali nikada nije imao vucjaka!
  Stidite se, kada poredite zivo bice sa jednim obicnim foto aparatom! SRAMOTA!!!!

 4. Stefan says:

  Večita dilema tinejdzera! :)

 5. max says:

  Nikon ima 2 godine garancije ali kad se prevede u pseće godine onda se otprilike izjednačuje s vučjakom u toj kategoriji.

  • Blic92.net says:

   Lepo zapažanje Maks, ali da li je moguće reklamirati vučjaka ovlašćenom distributeru i po kojim osnovama? Da li postoji zvaničan servis i da li vredi EU garancija i na području Srbije?

 6. Pingback: Off topic chat zez soba! - Strana 173

 7. Joy says:

  A zaboravili ste troskove odrzavanja. Nikon beterije jednom u mesec dana, a vucjak svaki dan mora da jede!

 8. Strangers says:

  Strasno je sto se zivotinje prodaju.

 9. Ja bih uzeo playstation 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.