Specijal: Tvrdokorne mrlje i kako ih ukloniti!

bicycle

Da bismo mogli da vas posavetujemo, moramo prvo da definišemo termin najtvrdokornije mrlje. Jedna od definicija koja se najviše provlači po medijima i rečnicima je da su najtvrdokornije mrlje one mrlje koje su tvrdokornije od ostalih. Međutim, ova definicija ne može da nas zadovolji budući da nismo sasvim sigurni šta uopšte znači tvrdokoran. Zato smo posegli za najeminentijim rečnicima srpskog, ali i hrvatskog jezika. Po rečniku Matice srpske, tvrdokoran je onaj koji je tvrde kore, ali to nije značenje koje nas zanima. Nas zanima figurativno, koje ovaj rečnik definiše ovako: krajnje nepopustljiv, uporan, tvrdoglav. To je definicija. Istu definiciju daje i eminentni rečnik hrvatskog jezika Vladimira Anića.
Drugim rečima, imamo posla sa upornim i tvrdoglavim mrljama. Na vešu. Naš vam je savet da se okanete saveta koje nude razni proizvođači deterdženata za veš i drugih hemijskih sredstava koja navodno otklanjaju tvrdoglave i uporne mrlje. Nijedno od tih sredstava nije se pokazalo delotvornim u praksi. Makar ne u većini slučajeva.

1. Mrlje od vina
Uzmimo, za početak, tvrdokornu mrlju od crnog vina na svečanoj beloj košulji. Iako ova mrlja nije tvrde kore, ona zaista jeste uporna i tvrdoglava. Nijedno sredsvo koje se nudi u prodavnicama široke potrošnje ovu mrlju ne može skinuti. Ipak, bez ikakvih problema, i to trenutno, ovu mrlju će eliminisati ista količina belog vina. Magija? Ne, ovo je recept za koji su znali još naši stari. Ukoliko nemate belog vina, pokušajte sa solju, mada ona ne razblažuje crno vino koliko i belo.

2. Mrlje od blata na dečjoj odeći
Ni ovih se mrlja ne može rešiti nijedan deterdžent, ali ih vrlo lako može sprati potapanje u lavoru tople vode (topla voda je stepen gradacije iznad mlake, što znači da treba da ima 42 stepena Celzijusa). Dvadesetak minuta će biti dovoljno. Odeću na kraju postupka izvadite, properite i stavite da se suši.

3. Mrlje od sperme
Ovo je vrsta mrlja koje se najmanje spominju u reklamama za deterdžente, uprkos tome što ih upravo deterdženti, baš kao i krv, vrlo brzo neutrališu. Svima nam je poznato da strasna ljubav nema vremena za svlačenje svakog dela odeće, pa čak i da ima, dogodi se da sperma nekontrolisano prsne po odeći i raznim čaršafima, jastucima, jorganima, dunjama, pa čak i dormeo dušecima. Bez brige, kao i svaku organsku tvar, i ovu će industrijski deterdženti vrlo uspešno ukloniti. Neki priručnici navode i da je za uspešno ukanjanje mrlja od sperme dovoljno razblažiti vodu šestopostotnim hidrogenom. Ako ipak previše strahujete od ovih mrlja koje nisu dovoljno proučene u nauci, preporučujemo svršavanje po telu, u vagini, anusu, ustima i slično. Najnovija istraživanja pokazuju da se sperma vrlo lako razgrađuje običnim sapunom i šamponima sa kože i kose, a unosom u telo organizma nije nimalo opasna (osim ako ne potiče od nezdravog muškarca). Štaviše, unos zdrave sperme u anus deluje probiotički.

4. Mrlje od krvi
Ovu vrstu mrlja najčešće uzrokuju tuče, pucnjava, ranjavanje, probadanje noževima, teške saobraćajne nesreće, a neretko i curenje iz nosa ili menstruacija. Štagod bilo u pitanju, rešenje je uvek isto. Svaka od šest formula deterdženata koje možete naći na našem tržištu u potpunosti eliminišu ove mrlje organskog porekla i to u mašini na 30 stepeni, a može i običnim potapanjem.

5. Mrlje od mokraće i proliva
Sigurno vam se događalo da se upiškite ili ukakite u gaće. Ovo je svima poznato vrlo neprijatno iskustvo, naročito ako se dogodi na javnom mestu, na primer na ulici ili u redu u pošti dok čekate da platite račun za telefon i struju. Naš savet bi bio da se sklonite s mesta incidenta i sve umrljane delove odeće odbacite u prvu kantu za smeće, jer se ove fleke, uprkos napretku tehnologije, veoma teško skidaju. Ukoliko nemate šta drugo da obučete, sakrijte se u najbliži haustor i sačekajte duboku noć i vratite se kući polugoli. Ukoliko vas presretne policija, recite im istinu. Policajci su obučeni za ovu vrstu neprijatnih situacija i na njih reaguju profesionalno i bez ismevanja.

Izvor: Specijalni dopisnik/Blic92.net

Facebook Comments
This entry was posted in Saveti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.