Odaberite pravi laptop

Ponuda laptop računara je nikad veća, i sigurno ste se zapitali kako odabrati onaj pravi. Uz naše savete lako odaberite novog saputnika koji će izaći na kraj sa svim zadacima. Ključne stvari prilikom izbora na koje treba da se koncentrišete:

1. Procesor
Bilo da je Intel ili AMD, procesor je srce i mozak laptopa. On može da radi na brzinama od 2.4 GHz ili više. Što više – to bolje! Brži procesori su skuplji i savremeniji od sporijih, koji su uglavnom zastareli ali i koštaju manje. Naš savet je da ako imate pare, ne zakidate na procesoru. Brzi procesori mogu da se zagreju više nego što treba, što zahteva dodatno hlađenje, tako da možda nije najbolja ideja kupiti onaj najbrži. Spori procesori se ne greju, ali na njima se igrice ne učitavaju tako brzo. Glavno je da odlučite za šta vam laptop treba.

2. Memorija
Odmah nakon procesora, treba obratiti pažnju na to koliko laptop ima memorije. Memorija se deli na dve vrste – hard disk memoriju, i ddr ram memoriju. Danas se ne isplati kupiti laptop bez barem 500gb hard disk memorije, jer filmovi su sve veći a igrice sve zahtevnije.  Ako je hard disk memorija manja, pitajte prodavca da li može da je poveća i koliko to košta. DDR memorija je radna, i treba da je bude minimum 4gb. Ako je ima manje od toga, ljubazno zahvalite prodavcu i kažite da niste zainteresovani, obavešteni ste i znate da je to za današnje standarde malo.

3. Torba
Danas je običaj da se uz laptop dobije i torba. Neke prodavnice pokušaće torbu da zadrže za sebe, zato, OPREZ!
Stavite laptop u torbu i prebacite je preko ramena, odlučite da li vam je laptop pretežak. Možda ćete poželeti i da se pogledate u ogledalu da vidite kako ćete izgledati dok sa torbom šetate ulicom.

4. Garancija
Čak i neki ljudi umru iznenada i bez najave, a isto se dešava i sa kompjuterima. Razgovarajte sa prodavcem i ubedite ga da vam da barem dve godine garancije. Da vam savest bude kompletno mirna, pitajte da dokupite i dodatnih godinu dana, jer nikad se ne zna. Garantni list mora biti overen pečatom, a uz njega dobijate i fiskalni račun.

Nadamo se da smo pomogli, ali na kraju ipak, izbor je samo vaš!

 

Facebook Comments
This entry was posted in Hi-Tech, Saveti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.