Tri NEVEROVATNE činjenice o breskvama!

bicycle
Ko ne voli breskve? Svi obožavamo ta grudvasta, ponekad čupava ponekad glatka, slasna pijačna iznenađenja! Ali o breskvama se jako malo zna, a nedoumice koje u startu imamo često nas mogu odvesti u ZABLUDE. Saznajte nešto novo i sledeći put iznenadite seljaka na pijaci ili prodavačicu u “Maksiju” svojim skoro pa enciklopedijskim znanjem o ovoj voćki. Donosimo vam – tri NEVEROVATNE činjenice o breskvama!

1. Ćošak breskvu neće videti!
Da! Istina je! Breskva je okrugla! Baš kao i zemlja, košarkaška lopta, lopta za rukomet, teniska loptica, bundeva, lopta za fudbal, loptica za ping-pong, helijumski balon u obliku nekakve lopte, pojedinačna zrna grožđa, očna jabučica, lopta za vaterpolo ili nova lopta medicinka, i breskva je okruglog oblika!
Dugo se verovalo da breskve rastu u kriškama koje su oblika polumeseca, kriške mandarine ili minijaturne narandžaste banane, ali to nije tačno! To je zbog toga što su naše bake i majke najčešće sekle breskve na kriške, što je tradicija koju treba odbaciti.
Uostalom, uzmite breskvu u ruku i podignite je ka Mesecu. Oblik je sličan? Iznenađeni?

2. Breskva to je loptica, u njoj čuči košpica!
Još je Njegoš u svom “Gorskom vijencu” istakao: “Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al’ zube polomi!”. Njegoš očigedno nije znao za breskve, jer tek skoro naučnici su otkrili da breskva sadrži košticu, te da je koštica breskve oko milion puta tvrđa od ljuske oraha! Ona se može slomiti samo čekićem ili ako se dovoljno jako stisne ili šutne.
Naročito je bitno znati da breskva sadrži košticu ako se breskve daju maloj deci, koja za košticu breskve mogu pomisliti da je urma, đumbir ili čokolada i progutati je celu.
Ako breskvu grizete odozgo na dole pazite se početka koštice, a ako je jedete odozdo na gore pazite se kraja koštice! Neke studije pokazuju da je koštica ravnomerno tvrda, pa u oba slučaja dolazite u neprijatnu situaciju da slomite zube.

3. Lako se seče nožem!
Koliko puta ste kupili breskve i bili u nedoumici kako da je servirate gostima? Ovo nepristupačno voće ima jednu skrivenu tajnu – lako se seče nožem! Da, dovoljno je da u kući imate najobičniji nož i neće biti problema sa posluživanjem breskvi ukućanima. Breskvu operite, stavite na tanjir i presecite nožem na željeni broj komada. Vodite računa da koristite NAOŠTRENU stranu noža, enciklopedijski poznatiju kao OŠTRICU. Nož, shodno tome, rukom uhvatite za DRŠKU.
Ovako isečene i poslužene breskve imaju svežu i sočnu aromu, a mogu se jesti i za doručak, ručak ili večeru. Jednom isečene breskve nemaju više LOPTASTI oblik pa ne dajte da vas to zbuni, vi ćete i dalje jesti breskvu, a ne malu žućkastu lubenicu ili mekani kokos.
Šta drugo reći nego – UŽIVAJTE!

Facebook Comments
This entry was posted in Kulinarstvo, Lifestyle. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.