Odabrati prave jagode?

Jagode su omiljeno voće svih nas, jedemo ih sa šećerom, sa šlagom, u voćnoj salati… Ali,  iako je sezona jagoda, trgovci često prodaju i one iz plastenika. Pročitajte kako u tri jednostavna koraka da odaberete prave, slasne, domaće jagode!

1. Boja
Prave jagode prepoznaćete po boji, jer prave jagode su crvene! Ovde vodite računa, jer iz daleka može vam se učiniti da neko prodaje jagode, a u stvari prodaje paradajz, trešnje ili rotkvice. Iako su i ove namirnice ukusne, one nisu jagode, zato obavezno priđite tezgi i uverite se da prodavac nudi baš jagode.

2. Cena
Za razliku od čeri paradajza koji košta i do 500 dinara za kilogram, a takođe je sitan, crven i ima zelenu peteljku, prave jagode koštaju oko 150 dinara. U supermarketu one mogu biti i skuplje, a često se dešava da budu i jeftinije. Ako ne primetite drastično odstupanje u ceni, a voće je srcastog oblika i ostavlja tragove na vašim prstima, velika je verovatnoća da ste naišli na prave jagode!

3. Probajte!
Svaki prodavac ponudiće vam da probate jagode, a naš savet je da se ne ustručavate! Obrišite jagodu o bluzu i stavite je u usta, jagoda treba da bude slatka i da se topi. Jagode iz staklenika obično nisu dovoljno slatke i veoma su tvrde, često su spakovane u plastične kutijice. Zatražite prodavcu da probate jagode koje su spakovane u jeftinu najlon kesu, jer veća je verovatnoća da su baš te one koje vi tražite!

Facebook Comments
This entry was posted in Kulinarstvo, Saveti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.