Nova, šokantna saznanja o orasima!

bicycle

Poznata je činjenica da je orah, kao i većina koštunjavog voća, zdrav. Nutritivno poželjan, orah u kombinaciji s medom dugo je važio za prirodnu “vijagru”, a to je i dan danas omiljeni slatkiš mnogih koji više nisu u punoj snazi. Međutim, tek od skora, svedoci smo novog istraživanja koje dokazuje da orah zapravo najpovoljnije utiče na – mozak!

 

Neki će reći da i ovo nije novost, budući da orah već samom svojom teksturom nagoveštava da je dobro unositi ga zarad uvećanja “kapaciteta” sive moždane mase. Ali nova otkrića donose i nove senzacije! Naime, ljudi koji su konzumirali samo levu stranu oraha, dodatno su razvili sposobnosti koje se vezuju za levu hemisferu mozga. Ovo važi i suprotno, i desna strana oraha funkcioniše jednako dobro! Ispitivanja su vršena na nekoliko nivoa, a sproveli su ih najeminentniji doktori univerziteta u Vajomingu.

Šeli Džonson je umetnica u svojim ranim tridesetim, bavi se slikarstvom i povremeno vaja. Odlučila je da se podvrgne eksperimentu sa orasima, i već posle tri nedelje konzumiranja samo desne polovine svakog jutra, rezultati su bili neverovatni!

“Obično ustajem nešto ranije, volim da sačekam sunce u bašti, tada mi nadolazi inspiracija za slikanje. U bašti imam i platno, četkice, svu neophodnu opremu. Najčešće bih slikala celo prepodne i pustila misli da mi odlutaju. Međutim, nakon što sam jela samo desnu stranu oraha, počelo je da se dešava nešto sasvim čudno. Čim poželim da naslikam granu sa tek rascvalim listovima, odmah pomislim i koliko bi kvadratura tih listova iznosila. Počela sam da mislim o tome koliko grama boje potrošim u jednom potezu četkice, ako se ruka kreće prosečnom brzinom od pola metra u sekundi. Juče, recimo, uhvatim sebe kako računam pod kojim uglom padaju sunčevi zraci, i ako pod onim kestenom stvore virtuelnu hipotenuzu, ja odmah računam zbir nad katetama. Eto, toliko daleko to ide. Razmišljam da upišem post-diplomske i preorjentišem se na matematiku i prirodne nauke, čini mi se da sam ceo život izgubila farbajući ova platna, kao da je to nekome stvarno potrebno.”

Priča Lorensa Džakobija je slična, ali u neku ruku ista. Ovaj priznati građevinac projektovao je većinu kolektora, brana i bunara u okrugu, sve dok mu orasi jednog dana nisu promenili život. Evo šta on tim povodom ima da kaže:

“Jeste, istina je. Jeo sam samo leve polovine oraha, kako je eksperiment nalagao. Isprva nisam osećao nikakvu značajnu promenu, a onda se desilo. Sedeo sam kao i obično za svojim radnim stolom, i razmišljao kako da dovršim projekat. Trebalo je dovršiti skicu za novu podstanicu vodovoda, bio sam blokiran svojim mislima i odjednom mi je sinulo! Zašto pisati i crtati? Zašto jednostavno ne bih otpevao to što mislim? Oh, kakvo je to olakšanje bilo! Pa još je Gete rekao kako je arhitektura zamrznuta muzika! Počeo sam da pevam i plešem po sobi, sa takvim zanosom da sam se već sutra prijavio na tečaj tanga i horskog pevanja. Presrećan sam zbog svojih novih sposobnosti i sklonosti, pre tri dana sam počeo da vežbam za “American Idol” i smatram da je novi život preda mnom!”

A da orasi mogu spasti i brak, potvrđuje slučaj Henka i Norme, koji nisu imali baš skladan zajednički život. Voleli su se, ali Henk je oduvek bio pomalo sanjar, dok je Norma vodila brigu o računima, potrošnji, domaćinstvu…
Bez njihovog znanja, tašta je stavljala samo desne polutke oraha u kolače za Henka a samo leve u kolače za Normu! Danas oni imaju skladan i balansiran brak. Kada su saznali da su bili deo orašastog projekta, nisu se ni najmanje naljutili, kažu da planiraju decu i da se svaki dan uz kafu naslađuju kolačima koje im tašta priprema.

Orasi možda nisu najjeftinija namirnica, ali ako spremate prijemni ili želite promenu u karijeri ili životu, probajte, možda je baš to vaša šansa!

Facebook Comments
This entry was posted in Kulinarstvo, Lepota i zdravlje, Lifestyle, Saveti. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nova, šokantna saznanja o orasima!

  1. Luka says:

    A kako da znamo koja je leva a koja desna strana oraha?

  2. Aleksandar says:

    i call bullshit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.