Nezdrave namirnice i njihove zdrave alternative!

Današnje doba je definitivno doba brze hrane i nezdrave ishrane. Ali čak i ako ostavimo obroke van kuće po strani i pogledamo samo ono što držimo u frižideru, situacija nije najsrećnija. Osim neizbežnih slatkiša, često ćemo naići na kojekakve mesne prerađevine, polu-gotove proizvode, namirnice sa visokim nivoom masti, šećera itd.
Zbog toga, upoznajemo vas sa namirnicama koje predstavljaju zdravu alternativu svojim nezdravim rođacima. Krenimo redom…

1. Čokolada – Rotkva
Iako se možda na prvi pogled tako ne čini, rotkva je idealna zamena za čokoladu! Za razliku od čokolade, rotkva vam se nikada neće istopiti na suncu, ili po fijokama gde imate običaj da skrivate slatkiše. Rotkva ima opor ukus koji zna da gorči, tako da će biti posebno omiljena među ljubiteljima crne čokolade sa visokim procentom kakaa.
Dok čokolada stvara naslage oko struka, rotkva ubrzava metabolizam i čisti organizam od toksina. Ako pojedete trista grama rotkve umesto uobičajenih trista grama čokolade, iznenadićete se kako će vas krenuti probava, biće to pravi praznik za vaša usnula, šećerom kontaminirana creva.
Sledeći put kada vas neko ponudi čokoladom, recite mu: “Ne, hvala. Radije ću uzeti rotkvu. To je moj put sreće, da doživim stotu!”

2. Slanina – Šargarepa
Da, dobro ste videli, šargarepa je prava zamena za slaninu. Teksturom i koloritom ove namirnice možda nisu slične, ali to nije kraj njihovim različitostima. Pa ipak, brojni su nagoveštaji zašto šargarepa treba da nasledi slaninu u vašem frižideru. Pre svega, šargarepa je višestruko jeftinija, lakše se seče, a može čak i da se renda! Ako kuvate pasulj na primer, šargarepa će se pre skuvati nego slanina, a nema ni debelu kožu već samo fini sloj koji se lako skine bilo kojim nožem, uz malo upornosti može čak i kašikom. Šargarepu ne vole ni psi ni mačke, pa ako imate ove ljubimce, ostaće više za vas! Šargarepa je i lepše boje, jarko narandžaste, što će učiniti da se osećate mladalački i poletno. Sledeći put napravite “karbonaru” sa šargarepom i javite kako je prošlo, sigurni smo da će ukućani biti prezadovoljni!

3. Čips – Brokoli
Sledeći put kada vam dođe društvo da pijete pivo i gledate fudbal, umesto čipsa poslužite im sveže obaren brokoli! Biće iznenađeni i oduševljeni. Brokoli će u činiji odisati svežinom i izgledaće kao neka mala šuma u kojoj svako želi da napravi izlet. Za razliku od čipsa koji praktično ne liči ni na šta, osim možda na krompir.
Osim vizuelnog dojma, brokoli je i mnogo zdraviji, pod uslovom da ga ne ispržite u ulju i ne posolite do besvesti. On će lako zavarati glad, a zbog niske kalorijske vrednosti nećete morati da se kažnjavate dijetom ako se svakodnevno prejedate brokolija. Mana je što se brokoli ne može kupovati u kesicama kao čips, ali ima li šta lepše od šetnje do pijace, u nabavku po sveže namirnice?

Facebook Comments
This entry was posted in Kulinarstvo, Lepota i zdravlje, Lifestyle, Saveti. Bookmark the permalink.

One Response to Nezdrave namirnice i njihove zdrave alternative!

  1. Jovana says:

    Ti si car! :)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.